האזורים הכחולים | Blue Zones | בריאים | מאושרים | מאריכי ימים | גיל 100



06/04/2023 פורסם על ידי

האזורים הכחולים | Blue Zones | בריאים | מאושרים | מאריכי ימים | גיל 100

מהם האזורים הכחולים? (Blue Zones)

האזורים הכחולים (Blue Zones) הם אזורים בעולם שבהם אנשים חיים חיים ארוכים, בריאים ומאושרים יותר. אזורים אלו מאופיינים באורח חיים ובהרגלי תזונה מסוימים אשר נקשרו לאריכות ימים ורווחה. המחקר על האזורים כחולים הפך לנושא פופולרי יותר ויותר בשנים האחרונות, כאשר חוקרים בודקים את הגורמים התורמים לבריאות המדהימה ולאריכות החיים של תושבי האזורים הללו. את המונח “אזור כחול” טבע דן באוטנר (Dan Buettner), עיתונאי מנשיונל ג’יאוגרפיק, שזיהה חמישה אזורים ספציפיים בעולם שבהם אנשים חיים זמן רב יותר משאר העולם.

חמשת האזורים הכחולים (The Blue Zones)

חמשת האזורים הכחולים ממוקמים באוקינאווה, יפן; סרדיניה, איטליה; ניקויה, קוסטה ריקה; איקריה, יוון; ולומה לינדה, קליפורניה. אזורים אלו זוהו כאזורים שבהם אנשים חיים את החיים הארוכים והבריאים ביותר בעולם. חוקרים חקרו את האזורים הללו כדי להבין את הגורמים התורמים לאריכות החיים ולרווחתם של התושבים.

גורמי אורח חיים באזורים הכחולים (The Blue Zones Lifestyle)

מספר גורמי אורח חיים זוהו כתורמים לאריכות החיים ולרווחתם של תושבי האזורים הכחולים. אלה כוללים תזונה צמחית, פעילות גופנית, מעורבות חברתית, הפחתת מתחים ותכלית בחיים.

דיאטת האזורים הכחולים (The Blue Zones Diet)

דיאטת ה-Blue Zones מבוססת על הרגלי האכילה של תושבי ה-Blue Zones. התזונה היא על בסיס צמחי, המורכבת בעיקר מפירות, ירקות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים. היא דלה בבשר ובמזון מעובד ועשירה בשומנים בריאים כמו אגוזים, שמן זית ומעט דגים. דיאטת ה-Blue Zone קשורה בסיכון מופחת למחלות כרוניות כמו מחלות לב, סוכרת וסרטן. קראו מאמר על הדיאטה הים תיכונית המקובלת באזורים אלו.

פעילות גופנית באזורים הכחולים (The Blue Zones)

פעילות גופנית היא מרכיב מכריע באורח החיים של תושבי האזורים הכחולים. הם עוסקים בפעילות גופנית קבועה לאורך חייהם, לרוב באמצעות פעילויות יומיומיות כגון הליכה, גינון ומטלות בית. פעילות גופנית קשורה ליתרונות בריאותיים רבים, כולל סיכון מופחת למחלות כרוניות ושיפור בריאות הנפש.

מעורבות חברתית באזורים הכחולים (The Blue Zones)

מעורבות חברתית היא עוד מרכיב מכריע באורח החיים של תושבי האזורים הכחולים. הם חיים בקהילות מלוכדות ושומרים על קשרים חברתיים חזקים לאורך כל חייהם. מעורבות חברתית נקשרה ליתרונות בריאותיים רבים, כולל סיכון מופחת למחלות כרוניות ושיפור בריאות הנפש.

הפחתת מתח באזורים הכחולים (The Blue Zones)

הפחתת מתח היא היבט חיוני באורח החיים של תושבי האזורים הכחולים. הם עוסקים בפעילויות כמו מדיטציה, תפילה ובילוי בטבע כדי להפחית את רמות הלחץ. הפחתת מתח נקשרה ליתרונות בריאותיים רבים, כולל סיכון מופחת למחלות כרוניות ושיפור בריאות הנפש.הפחתת מתח היא היבט חיוני באורח החיים של תושבי האזורים הכחולים. הם עוסקים בפעילויות כמו מדיטציה, תפילה ובילוי בטבע כדי להפחית את רמות הלחץ. הפחתת מתח נקשרה ליתרונות בריאותיים רבים, כולל סיכון מופחת למחלות כרוניות ושיפור בריאות הנפש.

מטרה בחיים באזורים הכחולים (The Blue Zones)

תחושת מטרה בחיים היא היבט מכריע נוסף באורח החיים של תושבי האזורים הכחולים. הם שומרים על תחושת מטרה חזקה לאורך חייהם, לעתים קרובות באמצעות עיסוק בפעילויות התורמות לקהילה או לחברה שלהם. תחושת מטרה בחיים קשורה ליתרונות בריאותיים רבים, כולל סיכון מופחת למחלות כרוניות ושיפור בריאות הנפש.

מחקרים עדכניים על האזורים הכחולים (The Blue Zones)

להלן 10 מחקרים עדכניים ומרתקים על האזורים כהחולים ואורח החיים שלהם:

“תזונה ים תיכונית ותמותה בקשישים: מחקר עוקבה פרוספקטיבי.”

מחקר שנערך בקרב קשישים בספרד מצא כי אלו שהקפידו על דיאטה ים תיכונית, בדומה לתזונה בסרדיניה, היו בסיכון מופחת לתמותה.

“פעילות גופנית ותמותה אצל המבוגרים ביותר.

מחקר שנערך בקרב קשישים בסין מצא שפעילות גופנית סדירה קשורה בסיכון מופחת לתמותה, אפילו בקשישים.

“מעורבות חברתית וסיכון לדמנציה: מטה-אנליזה.”

מטה-אנליזה של מחקרים על מעורבות חברתית וסיכון לדמנציה מצאה שמעורבות חברתית קשורה בסיכון מופחת לפתח דמנציה.

“התערבויות הפחתת מתח באוכלוסיות אזורים כחולים: סקירה שיטתית.”

סקירה שיטתית של התערבויות להפחתת מתח באוכלוסיות של אזורים כחולים מצאה שלתערבויות כגון מדיטציה ומיינדפולנס הייתה השפעה חיובית על תוצאות הבריאות הגופניות והנפשיות.

“מטרת חיים ותמותה בקרב מבוגרים”.

מחקר שנערך בקרב מבוגרים בארצות הברית מצא כי תחושת מטרה בחיים קשורה בסיכון מופחת לתמותה.

“אזורים כחולים, לאנשים שחיים חיים ארוכים ובריאים, יש את 9 הדברים האלה במשותף.”

מאמר סקירה של Harvard Health Publishing סיכם את תשעת גורמי אורח החיים השכיחים בקרב אנשים שחיים באזורים הכחולים.

“דיאטות מבוססות צמחים והסיכון למחלת לב כלילית במבוגרים בארה”ב”.

מחקר שנערך בקרב מבוגרים בארצות הברית מצא שתזונה מבוססת צמחים, בדומה לדיאטת Blue Zone, קשורה בסיכון מופחת למחלת לב כלילית.

“פעילות גופנית ואריכות ימים.”

מאמר סקירה של חוקרים בנורבגיה ובבריטניה דן בראיות לקשר סיבתי בין פעילות גופנית לאריכות ימים.

“היתרונות של חווית טבע: שיפור הרווחה הנפשית והתפקוד הקוגנטיבי.”

מאמר סקירה מאת חוקרים בארצות הברית דן בראיות ליתרונות של בילוי בטבע, נוהג נפוץ להפחתת מתחים באזורים כחולים.

“תזונה צמחית, דלה בבשר ומוצרי חלב, עשויה להוריד את הסיכון למחלות לב ושבץ מוחי”.

מחקר שנערך בקרב מבוגרים בבריטניה מצא שתזונה מבוססת צמחים, בדומה לתזונה באזורים הכחולים, קשורה בסיכון מופחת למחלות לב ושבץ מוחי.

 

האזורים הכחולים היו מוקד למחקרים רבים בשנים האחרונות, כאשר חוקרים חוקרים את אורח החיים והגורמים התזונתיים התורמים לבריאות המדהימה ולאריכות החיים של תושבי האזורים הללו. דיאטת ה-Blue Zone, פעילות גופנית סדירה, מעורבות חברתית, הפחתת מתח ותחושת מטרה בחיים הם כולם מרכיבי מפתח באורח החיים של תושבי ה-Blue Zones. על ידי שילוב של חלק מגורמי אורח החיים והמתכונים הללו בחיינו, אולי נוכל לשפר את הבריאות והרווחה שלנו.

 

אנו מזמינים אתכם לקבל חוות דעת מקצועית ומקיפה על התזונה המומלצת והמותאמת אישית למצבכם וממליצים לבחון שהות במרכז בית הבריאות המעניק מסגרת ללימוד והתנסות בתזונה המבוססת על האזורים הכחולים הבריאים והמאושרים בעולם, על כל מגוון האפשרויות הטעימות והמשולבות לכדי תפריט מאוזן ובריא לזמן בלתי מוגבל.

10 מתכונים של האזורים הכחולים (The Blue Zones Diet):

מוקפצים קינואה וירקות:

בסיר בינוני מביאים לרתיחה קינואה וציר ירקות. מנמיכים את האש לנמוכה, מכסים ומבשלים עד שהקינואה מבושלת והמרק נספג, כ-15-20 דקות.

בווק או במחבת גדולה מחממים שמן זית על אש בינונית-גבוהה. מוסיפים פלפל אדום ובצל ומטגנים עד לריכוך, כ-5-7 דקות.

מוסיפים ברוקולי ושום וממשיכים לטגן עוד 3-5 דקות עד שהברוקולי רך.

מוסיפים לווק קינואה מבושלת ותבלינים ומערבבים לאיחוד. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.

מרק עדשים וירקות:

בסיר גדול מחממים שמן זית על אש בינונית. מוסיפים גזר, סלרי ושום ומטגנים עד לריכוך, כ-5-7 דקות.

מוסיפים לסיר עדשים, מרק ירקות, קייל, טימין, רוזמרין ועלי דפנה ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש לנמוכה, מכסים ומבשלים עד שהעדשים רכות, כ-20-25 דקות.

מוציאים את עלי הדפנה ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.

טאקו בטטה ושעועית שחורה:

מחממים תנור ל-400 מעלות צלזיוס (200 מעלות צלזיוס). זורקים בטטות עם שמן זית, אבקת צ’ילי, כמון, מלח ופלפל על תבנית עם נייר אפייה. צולים בתנור עד שהם רכים ומשחימים מעט, כ-25-30 דקות.

במחבת גדולה מחממים שמן זית על אש בינונית-גבוהה. מוסיפים בצל אדום ושום ומטגנים עד לריכוך, כ-5-7 דקות.

מוסיפים למחבת שעועית שחורה ומבשלים עוד 5-7 דקות עד לחימום.

מגישים בטטות ותערובת שעועית שחורה על טורטיות תירס, בתוספת אבוקדו, סלסה וכוסברה.

אטריות קישואים עם רוטב עגבניות:

במחבת גדולה מחממים שמן זית על אש בינונית-גבוהה. מוסיפים שום ומאדים עד ריחני, כ-1-2 דקות.

מוסיפים עגבניות למחבת ומבשלים עד שהן מתפרקות ויוצרות רוטב, כ-10-12 דקות.

מתבלים את רוטב העגבניות במלח, פלפל ובזיליקום יבש לפי הטעם.

מוסיפים אטריות קישואים למחבת ומערבבים עם רוטב העגבניות עד לחימום.

אורז כרובית וירקות מוקפצים:

במחבת גדולה או בווק מחממים שמן זית על אש בינונית-גבוהה. מוסיפים פלפל אדום ובצל ומטגנים עד לריכוך, כ-5-7 דקות.

מוסיפים אפונת שלג ושום וממשיכים לטגן עוד 3-5 דקות, עד שאפונת השלג רכה.

מוסיפים למחבת כרובית מגוררת, רוטב סויה, ג’ינג’ר, מלח ופלפל ומערבבים לאיחוד. מבשלים עוד 3-5 דקות, עד שהכרובית מתחממת.

שיפודי ירקות בגריל:

מחממים את הגריל לחום בינוני-גבוה.

משחילים ירקות על שיפודים, לסירוגין בין פלפל אדום, זוקיני ופטריות פורטובלו.

בקערה קטנה, טורפים יחד שום, רוזמרין, טימין, אורגנו, מלח, פלפל ושמן זית. מברישים את התערובת על השיפודים.

צולים שיפודים במשך 10-12 דקות, עד שהירקות רכים ומעט חרוכים.

טופו וקארי ירקות:

במחבת גדולה או בווק מחממים שמן זית על אש בינונית-גבוהה. מוסיפים פלפל אדום ובצל ומטגנים עד לריכוך, כ-5-7 דקות.

מוסיפים חצילים ושום וממשיכים לטגן למשך 3-5 דקות נוספות, עד שהחציל רך.

מוסיפים למחבת טופו, חלב קוקוס, כורכום, כמון, מלח ופלפל ומערבבים לאיחוד.

 

מביאים את התערובת לרתיחה ומבשלים עוד 10-12 דקות, עד שהטופו מחומם והרוטב מסמיך.

סלט סלק צלוי וגבינת קשיו:

מחממים תנור ל-400 מעלות צלזיוס (200 מעלות צלזיוס). לזרוק סלק עם שמן זית, מלח ופלפל על תבנית עם נייר אפייה. צולים בתנור עד שהם רכים ומשחימים מעט, כ-25-30 דקות.

בקערה קטנה, טורפים יחד חומץ בלסמי, שמן זית, מלח ופלפל לקבלת רוטב.

בקערה גדולה משלבים ירקות מעורבים, סלק קלוי, גבינת קשיו מפוררת ואגוזי מלך. לזרוק עם הרוטב לציפוי.

פטריות פורטובלו ממולאות:

מחממים תנור ל-375 מעלות צלזיוס (190 מעלות צלזיוס). מניחים פטריות פורטובלו על תבנית אפייה.

במחבת גדולה מחממים שמן זית על אש בינונית-גבוהה. מוסיפים שום ומאדים עד ריחני, כ-1-2 דקות.

מוסיפים למחבת ירקות חתוכים, קינואה ועשבי תיבול ומבשלים עד שהירקות רכים, כ-5-7 דקות.

יוצקים תערובת ירקות לתוך כובעי פטריות פורטובלו ואופים בתנור במשך 15-20 דקות, עד שהפטריות רכות.

קערת שייק פירות יער ואגוזים:

מערבבים בבלנדר פירות יער קפואים, אגוזים וחלב שקדים. מערבבים עד לקבלת תערובת חלקה.

יוצקים שייק לקערה ומעליו פירות פרוסים וקוקוס מגורר.

תהנו ממתכונים בריאים וטעימים אלו בהשראת האזורים הכחולים והאנשים הבריאים והמאושרים בכדור הארץ!

לפרטים על טיפול בתזונה בבית הבריאות הירשמו כאן:

נגן וידאו

אחת ולתמיד: אלירן מתראיין על התזונה הבריאה ביותר לבני האדם

אלירן מתראיין על הדרכים לאושר ובריאות בעולם המודרני

הרצאה של אלירן על חיידקים, פרוביוטיקה והתססה

נגן וידאו

מתי, איך וכמה מומלץ לאכול? הרצאה מכנס של מאות משתתפים

נגן וידאו

אלירן מתראיין על חופש ובריאות אמיתיים ומעשיים

נגן וידאו

אלירן מתראיין על ריפוי וביטוי במציאות משתנה

אלירן מתראיין על יצירת שפע של אהבה ובריאות

אלירן מתראיין על התחברות וריפוי דרך הטבע

אלירן מתראיין על ריפוי באמצעות התודעה

אלירן מתראיין על מיניות, עונג, אורגזמה ובריאות

אלירן מסביר על יתרונותיו וסכנותיו של צום מים

נגן וידאו
תגיות: , , ,

קטגוריה: