דיאטה ים תיכונית | תפריט | שבועי | תזונה ים תיכונית | ירוקה | רשימת קניות



30/03/2023 פורסם על ידי

דיאטה ים תיכונית | תפריט | שבועי | תזונה ים תיכונית | ירוקה | רשימת קניות

דיאטה ים תיכונית, תזונה ים תיכונית, מחקרים, תפריט יומי ושבועי, תפריט טבעוני וצמחוני, תפריט ירוק ורשימת קניות של מרכיבים הנחשבים לבריאים ביותר בתזונה הים תיכונית

כמטפל ותיק בתזונה, לדעתי הדיאטה הים תיכונית מומלצת, בריאה במיוחד וברת קיימא עם יתרונות בריאותיים פוטנציאליים רבים. מחקרים הראו כי הקפדה על אכילה בסגנון ים תיכוני יכולה להוריד את הסיכון למחלות כרוניות, כגון מחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2 וסוגים מסוימים של סרטן. התזונה עשירה במגוון מזונות מהצומח, שומנים בריאים וחלבונים מקטניות, תוך מזעור מזון מעובד וסוכרים מזוקקים. היא שמה דגש על צריכת מזונות טבעיים שלמים, עשירים בחומרים מזינים, ויטמינים ומינרלים.

התזונה הים תיכונית היא דרך אכילה גמישה וניתנת להסתגלות הניתנת להתאים להעדפות אישיות ולמסורות תרבותיות. היא מקדמת אכילה מודעת וחיבור חברתי, שהם היבטים חשובים של בריאות ורווחה כללית. הייתי ממליץ על התזונה הים תיכונית כמנהג אכילה בריא ובר קיימא עבור אנשים המחפשים לשפר את בריאותם הכללית ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות. 

מהן המדינות בהן התזונה הים תיכונית נפוצה?

הדיאטה הים תיכונית מקובלת במדינות המקיפות את הים התיכון, כולל יוון, איטליה, ספרד, טורקיה, מרוקו, ישראל ומצרים. עם זאת, ראוי לציין שיש וריאציות שונות בתזונה בכל אחד מהאזורים שצוינו.

האם במדינות שבהן נהוג לאכול דיאטה ים תיכונית יש אחוז גבוה יותר של אנשים בריאים?

מחקרים הראו שלמדינות שבהן נוהגים לשמור על התזונה הים תיכונית יש שכיחות נמוכה יותר של מחלות כרוניות כמו מחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2 וסוגים מסוימים של סרטן. בנוסף, מחקרים הראו כי התמדה באכילה בסגנון ים תיכוני יכול להוביל לתוצאות בריאותיות משופרות, כולל שמירה על משקל מאוזן יותר, שיפור ברמות השומנים בדם והפחתת הדלקתיות.

עקרונות מפתח של התזונה הים תיכונית:

דגש על מזון מהצומח: התזונה הים תיכונית מבוססת ברובה על ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים.

שומנים בריאים: התזונה כוללת שומנים בריאים, כמו שמן זית, אגוזים וזרעים, תוך המנעות משומנים רוויים ושומני טרנס.

חלבון מקטניות: קטניות הן מקורות מועדפים לחלבון, בעוד שעוף, ביצים ומוצרי חלב נצרכים במתינות. בשר אדום מוגבל.

המנעות ממזון מעובד: הדיאטה נמנעת ממזונות מעובדים וסוכרים מזוקקים, ובמקום זאת מתמקדת במזונות טבעיים ושלמים.

אכלו חברתית: שיתוף ארוחות עם בני משפחה וחברים הוא חלק מהותי מאורח החיים הים תיכוני ומעצים חיבור חברתי.

שתייה מתונה: יין אדום נצרך לעתים קרובות במתינות עם הארוחות, אך צריכת אלכוהול מופרזת נמנעת.

תרגול אכילה מודעת: התענגות על אוכל, אכילה איטית ותשומת לב לרמזי הרעב והשובע הם היבטים חשובים בתזונה הים תיכונית.

הדיאטה הים תיכונית היא דפוס אכילה גמיש ומאוזן, המעניק עדיפות למזונות מלאים ועתירי תזונה ומקדם אורח חיים בריא. 

מחקרים המציגים את יתרונות הדיאטה הים תיכונית למניעת וריפוי מחלות

 

“מניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם עם תזונה ים תיכונית בתוספת שמן זית כתית מעולה או אגוזים” – The New England Journal of Medicine, 2018
מחקר זה עקב אחר למעלה מ-7,000 משתתפים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם ומצא שתזונה ים תיכונית בתוספת שמן זית כתית מעולה או אגוזים הביאה להפחתה משמעותית באירועים קרדיווסקולריים גדולים.

“תזונה ים תיכונית וירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל: ניסוי קליני אקראי” – JAMA Internal Medicine, 2015
מחקר זה מצא שהקפדה על תזונה ים תיכונית קשורה לקצב איטי יותר של ירידה קוגניטיבית בקרב מבוגרים.

“תזונה ים תיכונית ושכיחות ותמותה ממחלת לב כלילית ושבץ מוחי בנשים” – מחזור, 2017
מחקר זה עקב אחר למעלה מ-25,000 נשים במשך למעלה מ-12 שנים ומצא כי הקפדה על תזונה ים תיכונית קשורה לסיכון נמוך משמעותית למחלות לב כלילית ושבץ מוחי.

“תזונה ים תיכונית והסיכון לסרטן השד” – כתב העת האירופי למניעת סרטן, 2017
מחקר זה סקר את הממצאים של מחקרים רבים ומצא כי הקפדה על תזונה ים תיכונית קשורה בסיכון נמוך יותר לסרטן השד.

“הקפדה על תזונה ים תיכונית וסיכון לסרטן: סקירה שיטתית מעודכנת ומטה-ניתוח” – רכיבי תזונה, 2021
מחקר זה סקר את הממצאים של מספר מחקרים ומצא כי הקפדה על תזונה ים תיכונית קשורה בסיכון מופחת למספר סוגים של סרטן.

“תזונה ים תיכונית, אינדקס דלקתי תזונתי וסיכון לסוכרת מסוג 2: תוצאות ממחקר דיאטה וסרטן של מאלמה” – רכיבי תזונה, 2020
מחקר זה מצא שהקפדה על תזונה ים תיכונית קשורה לסיכון נמוך יותר לפתח סוכרת מסוג 2.

“הקשר בין דיאטה בסגנון ים תיכוני ותפקוד כליות בקבוצת המחקר של צפון מנהטן” – American Journal of Kidney Diseases, 2021
מחקר זה מצא שהקפדה על תזונה בסגנון ים תיכוני קשורה לתפקוד טוב יותר של כליות בקבוצה של מבוגרים.

“התזונה הים תיכונית והסיכון לשבריריות בגיל מבוגר: סקירה שיטתית ומטה-ניתוח” – רכיבי תזונה, 2020
מחקר זה מצא שהקפדה על תזונה ים תיכונית קשורה בסיכון מופחת לשבריריות בקרב מבוגרים.

“תזונה ים תיכונית, סמנים ביולוגיים של מחלת אלצהיימר ואטרופיה מוחית בגיל מבוגר” – נוירולוגיה, 2020
מחקר זה מצא שהקפדה על תזונה ים תיכונית קשורה לרמות נמוכות יותר של סמנים ביולוגיים של מחלת אלצהיימר ופחות ניוון מוח אצל מבוגרים.

“תזונה ים תיכונית ומחלות לב וכלי דם: סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים” – כתב העת European Journal of Preventive Cardiology, 2020
מחקר זה מצא שהקפדה על תזונה ים תיכונית קשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם במטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים.

“תזונה ים תיכונית, פעילות גופנית והשפעתם המשולבת על תמותה מכל סיבה: קוהורט Seguimiento Universidad de Navarra (SUN)” – רפואה מונעת, 2020
מחקר זה מצא שהקפדה על תזונה ים תיכונית בשילוב עם פעילות גופנית קשורה לסיכון נמוך משמעותית לתמותה מכל הסיבות בקבוצה של מבוגרים.

“דיאטה ים תיכונית ותוצאות בריאותיות מרובות: סקירת מטריה של מטא-ניתוחים של מחקרים תצפיתיים וניסויים אקראיים” – כתב העת האירופי לתזונה קלינית, 2021
מחקר זה סקר את הממצאים של מחקרים רבים ומצא כי הקפדה על תזונה ים תיכונית קשורה למגוון יתרונות בריאותיים, כולל סיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם, סרטן ותמותה מכל הסיבות.

במחקרים אלו מוסיפים לגוף ההולך וגדל של עדויות המצביעות על כך שלתזונה הים תיכונית יכולה להיות השפעה חיובית על מגוון תוצאות בריאותיות, כולל בריאות המוח, מחלות לב וכלי דם, הפחתת הסיכון לתמותה מכל הסיבות ועוד. 

תפריט שבועי (7 ימים) לתזונה ים תיכונית טבעונית

 

יוֹם רִאשׁוֹן
ארוחת בוקר: בוריטו ארוחת בוקר טופו וירקות עם טורטייה מחיטה מלאה
ארוחת צהריים: סלט יווני טבעוני עם ירקות מעורבים, מלפפון, עגבניות שרי, זיתי קלמטה וגבינת פטה טופו
ארוחת ערב: מוסקה טבעונית עם חצילים, עדשים ותוספת קרם קשיו.

יוֹם שֵׁנִי
ארוחת בוקר: טופו לטרוף עם עגבניות שרי, תרד וטוסט דגנים מלאים
ארוחת צהריים: סלט ים תיכוני עם ירקות מעורבים, מלפפון, עגבניות שרי, זיתים, חומוס ורוטב טחינה
ארוחת ערב: רטטוי חצילים וקישואים עם קינואה

יוֹם שְׁלִישִׁי
ארוחת בוקר: פודינג זרעי צ’יה עם מעורב פירות יער ושקדים קצוצים
ארוחת צהריים: פיתה דגנים מלאים במילוי חומוס, פלפל אדום קלוי וירק מעורב
ארוחת ערב: מרק עדשים וירקות עם לחם דגנים

יום רביעי
ארוחת בוקר: קערת שייק עם פירות יער מעורבים, בננה וחמאת שקדים
ארוחת צהריים: המבורגר פטריות פורטובלו בגריל עם לחמניית חיטה מלאה, עגבנייה ואבוקדו
ארוחת ערב: בטטה צלויה עם תבשיל חומוס ועגבניות

יוֹם חֲמִישִׁי
ארוחת בוקר: שיבולת שועל ללילה עם אגוזים מעורבים, קינמון ובננה פרוסה
ארוחת צהריים: סלט טאבולה קינואה עם מלפפון, עגבניות, פטרוזיליה ומיץ לימון
ארוחת ערב: פאייה טבעונית עם אורז חום, ארטישוק, פלפלים ואפונה

יוֹם שִׁישִׁי
ארוחת בוקר: טוסט מדגנים מלאים עם פירה אבוקדו, עגבנייה, ומפזר זעתר
ארוחת צהריים: גלישת פלאפל עם טורטייה מחיטה מלאה, חומוס, עגבנייה וחסה
ארוחת ערב: ספגטי עם קציצות טבעוניות ורוטב עגבניות ביתי

יום שבת
ארוחת בוקר: יוגורט טבעוני עם מעורב פירות יער, גרנולה וטפטוף דבש
ארוחת צהריים: תבשיל חומוס ותרד עם לחם מלא
ארוחת ערב: פלפלים ממולאים עם קינואה, עגבניות וזיתים

תפריט שבועי (7 ימים) לתזונה ים תיכונית ירוקה:

יוֹם רִאשׁוֹן

ארוחת בוקר: קערת שייק ירוק עם קיווי, תרד ופירות יער מעורבים
ארוחת צהריים: סלט בסגנון יווני עם ירקות מעורבים, עגבניות שרי, מלפפון, זיתי קלמטה וגבינת פטה טופו
ארוחת ערב: פלאפל אפוי בתוספת סלט טאבולה ושעועית ירוקה מאודה

יוֹם שֵׁנִי
ארוחת בוקר: טוסט אבוקדו על לחם מלא עם עגבנייה פרוסה ומפזר מלח ים
ארוחת צהריים: מרק עדשים ירוקות עם קייל ותרד
ארוחת ערב: טופו בגריל לימון ועשבי תיבול עם נבטי בריסל צלוי ואורז חום

יוֹם שְׁלִישִׁי
ארוחת בוקר: שייק ירוק עם תרד, בננה וחלב שקדים
ארוחת צהריים: סלט ירוק מעורב עם מלפפון, עגבניות שרי, שעועית ירוקה וויניגרט דיז’ון
ארוחת ערב: ריזוטו קינואה תרד ופטריות עם תוספת של אספרגוס מאודה

יום רביעי
ארוחת בוקר: שיבולת שועל ללילה עם ספירולינה, זרעי צ’יה ופירות יער מעורבים
ארוחת צהריים: סנדוויץ’ האלה ירוקה עם אבוקדו, מלפפון, נבטים וחומוס על לחם דגנים
ארוחת ערב: סלמון צלוי עם תוספת של קייל מוקפץ וקינואה לימון

יוֹם חֲמִישִׁי
ארוחת בוקר: טופו מקושקש עם קייל ועגבנייה פרוסה על טוסט דגנים מלאים
ארוחת צהריים: פריטטה קישואים ותרד עם סלט צד של ירקות מעורבים ועגבניות שרי
ארוחת ערב: חצילים בגריל ופטריות פורטובלו עם תוספת של בטטה צלויות ורוטב טחינה לימון

יוֹם שִׁישִׁי
ארוחת בוקר: שייק מאצ’ה תה ירוק עם בננה וחלב שקדים
ארוחת צהריים: סלט תרד ועדשים עם עגבניות שרי, מלפפון וויניגרט בלסמי
ארוחת ערב: פסטה מחיטה מלאה עם תרד מוקפץ, שום וחומוס

יום שבת
ארוחת בוקר: ירקות וטופו טרופים עם פלפלים, תרד וטוסט דגנים מלאים
ארוחת צהריים: עטיפת ירקות צלויים עם חומוס, ירקות מעורבים, ומפזר זעתר
ארוחת ערב: גבינת חלומי בגריל עם ברוקולי צלוי ובתוספת סלט קינואה וקייל

רשימת קניות לתזונה ודיאטה ים תיכונית:

 

 

ירקות ופירות:

ירקות מעורבים (תרד, קייל, ארוגולה)
עגבניות (עגבניות שרי, עגבניות רומא)
מלפפונים
פלפלים (אדום, צהוב, ירוק)
חציל
קישוא
ברוקולי
אספרגוס
כרוב ניצנים
בטטות
אבוקדו
לימונים
פירות יער (תותים, אוכמניות, פטל)
בננות
קיווי
תפוחים

חֶלְבּוֹן:

טופו
עדשים (ירוק, חום)
פול
שעועית
גרגירי חומוס

דגנים:

לחם מלא
פיתה מחיטה מלאה
אורז חום
פסטה מחיטה מלאה
קינואה
שיבולת שועל

מְזָוֶה:

שמן זית
שומשום
עגבניות מיובשות ללא מלח

רוטב עגבניות
קמח חומוס
תה ירוק
זרעי צ’יה
אגוזים (שקדים, אגוזי מלך, קשיו)
תה ירוק

תבלינים:

פלפל שחור
כמון
זעתר
פפריקה
כּוּרכּוּם
אבקת שום
אבקת בצל
אורגנו
ריחן
טימין

תגיות: , , , , , , ,

קטגוריה: